Beynimizi her zaman genç tutabilmek için hayatımızda uygulayabileceğimiz bazı ipuçları;
1) Zihinsel uyarı alın
Zihinsel olarak uyarıcı herhangi bir aktivite beyninizi geliştirmeye yardımcı olabilir. Okuyun, kurslara katılın, kelime bulmacaları veya matematik problemleri gibi zihinsel jimnastikler deneyin.
2) Fiziksel egzersiz yapın
Araştırmalar, kaslarınızı kullanmanın zihninize de yardımcı olduğunu gösteriyor. Düzenli egzersiz yapan kişiler, beynin düşünceden sorumlu bölgesine oksijen açısından zengin kan getiren küçük kan damarları sayısını arttırır. Egzersiz ayrıca yeni sinir hücrelerinin gelişimini teşvik eder ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıları arttırır. Egzersiz zihinsel stresi azaltır, bunların tümü kalbinizin yanı sıra beyninize de yardımcı olabilir.
3) Sağlıklı ve dengeli beslenin
İyi beslenme, vücudunuz kadar zihninize de yardımcı olabilir. Örneğin meyveler, sebzeler, balıklar, kabuklu yemişler, doymamış yağlar ve bitkisel protein kaynaklarına ağırlık veren akdeniz tarzı bir diyet uygulayan kişilerin bilişsel bozukluk ve demans geliştirm olasılığı düşüktür.
4) Yaşam tarzınızı değiştirin
Orta yaşta yüksek tansiyon, yaşlılıkta bilişsel gerileme riskini arttırır. Basıncınız mümkün olduğunda düşük tutmak için yaşam tarzı değişikliği kullanın. Zayıf kalın, düzenli egzersiz yapın, stresi azaltın ve doğru beslenin.
5) Sigara ve alkolden kaçının
Alkol ve sigara beynimizde sinir hücreleri arası iletişimi bozar. Sinir uçlarının yapısı bozulur.
6) Duygularınıza özen gösterin
Endişeli, depresif, uykusuz veya bitkin kişiler bilişsel işlev testlerinde düşük puan alma eğilimindedir. Kötü puanlar, yaşlılıkta bilişsel gerileme riskinin artmasını öngörmez ancak iyi zihinsel sağlık ve dinlendirici uyku kesinlikle gereklidir.
7) Sosyal ağlar oluşturun
Güçlü sosyal bağlar, çevrenizle iletişim halinde kalmak daha düşük bunama riskinin yanı sıra daha düşük kan basıncı ve daha uzun yaşam beklentisi ile ilişkilendirilmiştir.
Uzm. Psk. Özge Gamsız Tunç