Blog

Çocuklar ve Ekran İlişkisi Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle ekran denilince akıllı telefon, tablet, televizyon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlar akla gelmektedir. Ebeveynler çoğunlukla çocuğun yemek saatlerinde ve yapmaları gereken herhangi bir iş olduğunda bu araçları çocuğa vermektedirler.

Çocuğun bu teknolojik cihazları kontrol dışı ve olumsuz bir biçimde kullanımı, eğitim dışı kullanım olup, çocuklarda bilişsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik açıdan problemler oluşturmaktadır. 

Özellikle günlük ekran süresini aşan çocuklarda fiziksel aktivite yetersizliği ve buna bağlı obezite, kas ve iskelet sisteminde rahatsızlıklar, uyku sorunları, görme sorunları, fazla radyasyona bağlı kalmak ve nöbet geçirme sıklığı gibi fiziksel sorunlar meydana gelmektedir.

Yine internetin kontrolsüz kullanımı sonucunda, ailelerde aile içi etkileşimin azalması, daha izole bir yaşantı ile çocukta depresyon belirtilerinde artış gözlemlenebilir. 

Çocuklar doğumdan itibaren çevresini sıklıkla gözlemlemekte, model alma, taklit etme yani gördüklerini uygulama şeklinde öğrenmektedirler. Hal böyle olunca ekran başında sıklıkla ve kontrolsüz biçimde vakit geçiren çocuklarda, şiddet eğiliminin artması, saldırgan davranışların görülmesi muhtemeldir. 

Amerikan Pediatri Akademisinin önerisine göre, 2 yaş altı çocukların ekrana maruz kalmamaları önerilmektedir. Erken çocukluk döneminde (3-5 yaş)ekran başında geçirilen süre en fazla 1 saat olmalıdır. 6 yaş üstü çocukların ise ekrana bakma süresi ebeveyn kontrolünde olmalı ve çocuğa tutarlı zaman sınırlamaları konulmalıdır.

Hiç şüphesiz çocuk ağladığında, şikayet ettiğinde, sıkıldığında teknolojik aletleri kullanmak daha kolaydır. Ama bunlar yerine alternatif davranışlar türetilebilir. 

Çocuğun odasına televizyon koymamak, çocuğunuzla birlikte oynayabileceğiniz oyunlar türetmek, kutu oyunları oynamak, dışarıda vakit geçirmek, çocuk televizyon izlemediğinde, tablete bakmadığında kapatmak ya da göremeyeceği yerde bekletmek işe yarayabilir.

Merhaba! Ben Özden. Sorularınız İçin Beni Arayabilirsiniz
Online Danışmanlık
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım