Blog

Bebeklik Dönemi Hayatın Stresli Bir Dönemi Olabilir

Oyun Gelişiminin Dil ile İlişkisi

Çocuğunuzla erken yaş dönemlerinden itibaren hem oyunlar oynayıp hem de onun dil gelişimini destekleyebileceğinizi biliyor muydunuz? 

Oyun, ne de olsa bir çocuğun sosyal etkileşimini ve iletişimdeki yeterlikleri ile dil becerilerini etkileyen en önemli araç.

Oyun esnasında çocuğunuzun dil gelişimi için ön koşul becerileri kazandırmak ve dil gelişimine çeşitli yönlerden destek sunmak mümkün görünüyor. 

Oyundaki kavram oluşumu ve sembolleştirme sözel dilden önce oraya çıkar ve dil için ön koşul oluşturur.

Oyun ile dil gelişimi arasındaki bağlantı, sözcük çeşitliliği, sözcük üretimi, alıcı ve ifade edici dil ile ilişkilidir.

Yapılan araştırmalarda sembolik oyun üretemeyen çocukların,dil puanlarının diğer çocuklara kıyasla daha az olduğu bulunmuştur.

Erken dönem dil yordayıcıları, sözel zeka yaşı, ortak dikkat, taklit, jest gibi motor becerilerdir. 

Sembolik oyun dönemine geçen tipik gelişim gösteren çocuklarda, otosembolik yani kendi odaklı oyunda tek sözcük kullanımları görülmeye başlarken, planlı sembolik oyunda çok sözcüklü ifadeler görülmesi arasında bir bağlantı olduğu bulunmuştur.

Tüm bunlara bakıldığında, çocuklarla gelişim basamağına uygun olarak oynanan oyunlar sayesinde, bu ön koşul becerilerine destek sunulması mümkün görülmektedir.

Çocuğunuzla, ona hitap eden oyunlar oynadığınız bir gün olsun. Keyifli

Merhaba! Ben Özden. Sorularınız İçin Beni Arayabilirsiniz
Online Danışmanlık
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım