Blog

Bebeklik Dönemi Hayatın Stresli Bir Dönemi Olabilir

Salgın Döneminde Çocuk Ruh Sağlığı

 

 Covid 19 sürecinde çocukların yaşantısı da yetişkinliklerde olduğu gibi değişikliğe uğramıştır.

 Covid-19 süresince çocukların akranlarıyla birlikte sürdürdüğü okul yaşantısından ve sosyal etkileşimden uzak kalmaları, onların psikolojik iyi olma halini olumsuz etkileyebilmektedir.

 Okul öncesi çocuklarda pandemi süresince korku ve kaygıda artış, anne-babadan ayrılamama, parmak emme gibi davranışlarda artış olduğu görülmektedir.

 Ergenlerde ise, riskli davranışlarda artış, dikkat eksiklikleri, saldırganlık gibi sorunlar gözlenmektedir.

 Salgın sürecinde okulların kapanması ve ardından kademeli olarak açılması çocuk ve ergenlerde uyum sorunlarına yol açabilmektedir.

 Bu dönemde çocuklarla duygu odaklı konuşmalar yapmak, çocuğun kaygılarıyla baş edebilmesi açısından önemlidir.

 Ebeveynlerin çocuklarının tepkilerini gözlemlemeleri, çocuklarıyla iletişimi arttırmaları, çocuklarında meydana gelen değişimleri izlemeleri gerekmektedir.

 Yine ebeveynlerin stres yönetimi açısından olumlu bir tutum sergilemeleri ve çocuklarına rol model olmaları işleri kolaylaştıracaktır.

 Artık çocukların yavaş yavaş okula gitmeye başladığı şu zamanlarda çocuğunuzun yeni normale alışması için onu desteklemeye çalışın.

 Eğer çocuğunuzda meydana gelen ruhsal bir değişim varsa, en kısa sürede çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına gitmeniz yerinde olacaktır.

Kaynak: Akoğlu, G. ve Karaaslan, B. T. (2020). Covid-19 ve izolasyon sürecinin çocuklar üzerindeki olası psikososyal etkileri. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 99-103.

Merhaba! Ben Özden. Sorularınız İçin Beni Arayabilirsiniz
Online Danışmanlık
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım