Blog

Bebeklik Dönemi Hayatın Stresli Bir Dönemi Olabilir

Uzun yaşamın sırrı: strese karşı dayanıklılık

Günlük yaşam stresi kontrol edilmezse, stresin depresyon anksiyete gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor musunuz?

Hatta psikolojik sorunlarla kalmayıp erken yaşlanma, kalp hastalıkları, yaşam kalitesinde düşüş olabilir. Araştırmalara göre %43 oranında erken ölme riskini arttığını gösteren bulgular var.

Ölümlerin sebebi stresin DNA üzerindeki etkisinden kaynaklanıyor olabilir.

Daha uzun süre ve sağlıklı yaşam sürmek istiyorsanız strese karşı dayanıklı olmanız ve psikolojik sağlamlığınızı arttırmanız gerekmektedir.

Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, aşırı kilo stresle birlikte erken yaşlanmayı getirir. Ama her şey kontrolünüz dışında değil. Sebze ağırlıklı beslenerek sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, fiziksel aktivitede bulunmak ve stresinizi yönetmek yaşlanma hızını azaltabilir.

Stres aslında her zaman kötü değildir. Özellikle işte, sporda, yaşadığımız ilişkilerde başarılı olmamız için olumlu strese gereksinim vardır. Burada kastettiğimiz olumsuz stres, baskının üzerinden gelemeyeceğimiz durumda ortaya çıkar ve yaşlanmamızın sebebi aslında budur.

Kendinizi bütün streslerden korumanıza gerek yok. Sorun çözme becerilerini arttırmak, olayların olumlu noktalarını görebilmek, sosyal destek kaynaklarını arttırmak, farkındalık kazanmak günlük stres faktörlerine karşı daha dayanıklı olmanıza yardım edebilir.

Ayrıca kitap okumak, müzik dinlemek gibi olumlu duyguları geliştiren eylemlerde bulunmak stresi olumlu yönetmenize yardımcı olacaktır.

Uzm. Psk. Özge Gamsız Tunç

Merhaba! Ben Özden. Sorularınız İçin Beni Arayabilirsiniz
Online Danışmanlık
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım