Artikülasyon Bozukluğu
Artikülasyon bozukluğu, çocuğunuzun belirli sesleri çıkaramadığı yaygın bir durumdur. Örneğin, "r" sesini her zaman "y" ile veya "f" sesini "p" ile değiştirebilirler. Bu bozukluk beyin, ağız veya işitme ile ilgili herhangi bir sorunla ilgili değildir. Bir dil ve konuşma terapisti bu durumu teşhis edebilir ve konuşma terapisi kullanarak çocuğunuzun net bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olabilir.
Artikülasyon bozukluğu nedir?
Çoğu çocuk 4 veya 5 yaşına kadar tüm konuşma seslerini çıkarmayı öğrenir. Bu yaştan sonra net bir şekilde konuşmakta sorun yaşayan çocuklarda konuşma sesi bozukluğu olabilir. Konuşma sesi bozukluğunun bir türü, belirli konuşma seslerini üretmede sorunları içeren artikülasyon bozukluğudur.
Artikülasyon, insanların sesler, heceler ve kelimeler üretmek için geçirdiği süreçtir. Artikülasyon bozukluğu olan bir çocuk belirli sesleri üretemeyebilir veya belirli sesleri yanlış oluşturabilir. Bu durum çocuğun konuşmasının anlaşılmasını zorlaştırabilir ve sosyalleşmesini ve öğrenmesini etkileyebilir.
Bu durum bazen fonksiyonel konuşma bozukluğu veya artikülasyon gecikmesi olarak da adlandırılır.
Artikülasyon ile fonolojik bozukluk arasındaki fark nedir?
Artikülasyon bozukluğu ve fonolojik bozukluk benzerdir ve sıklıkla karıştırılır. Ancak ikisi arasında ayrım yapmak önemlidir çünkü tedaviler farklılık gösterir.
Artikülasyon bozukluğu olan çocuklar, belirli konuşma seslerini çıkarmak için gereken motor işlevlerde sorun yaşarlar. Belirli sesleri üretmek için dudaklarını, dillerini, dişlerini, damaklarını (ağızlarının çatısı) ve akciğerlerini koordine edemezler. Bozuk konuşma sesleri oluşturabilir veya çıkaramadıkları sesleri değiştirebilirler. Artikülasyon bozukluğu örnekleri arasında "th" sesini oluşturmamak ve bunun yerine her zaman "f" kullanmak yer alır.
Fonolojik bozuklukta, çocuklar sesleri doğru şekilde üretebilir ancak sesleri doğru şekilde bir araya getirmekte sorun yaşarlar. Örneğin, çocuğunuz "d" sesini tek başına çıkarabiliyor olabilir. Ancak çocuğunuz "d" ile başlayan bir kelime söylemeye çalıştığında, bunu "g" ile değiştirir.
Çocuğunuzda aynı anda her iki bozukluk türü de olabilir.
Kimler artikülasyon bozukluğu yaşayabilir?
Artikülasyon bozukluğu çocuklarda görülür. Tedavi edilmezse, bozukluk yetişkinliğe kadar sürebilir. Bir yetişkinde konuşma sesi bozukluğu gelişirse, bunun nedeni başka bir nedendir (travmatik beyin hasarı veya inme). Artikülasyon bozuklukları, bilinmeyen nedenlerden dolayı erkeklerde kızlardan daha yaygındır. Annenin hamilelik veya doğum sırasında komplikasyon geçirmesi durumunda çocukta konuşma sesi bozukluğu görülme olasılığı daha yüksektir. Konuşma sesi bozukluğu, ailesinde bu durum geçmişi olan bir çocukta da daha olasıdır.
Konuşma sesi bozuklukları ne kadar yaygındır?
Konuşma sesi bozuklukları yaygındır ve çocukların %8 ila %9'unu etkiler.
Artikülasyon bozukluğuna ne sebep olur?
Artikülasyon bozukluğunun bilinen bir nedeni yoktur. Bu çocuğunuzun beyninde, sinirlerinde, dudaklarında, dilinde, dişlerinde, çenesinde, akciğerlerinde veya işitmesinde bir sorun olduğu anlamına gelmez.
Organik, gelişimsel veya edinilmiş olmak üzere başka tür konuşma bozuklukları da vardır. Bunlar, yapısal anormallikler veya işitme bozukluğu gibi diğer durumlardan kaynaklanır.
Artikülasyon bozukluğunun bazı belirti ve semptomları nelerdir?
Artikülasyon bozukluğu olan bir çocuğun anlaşılması zor olabilir. Dört tür artikülasyon hatasından bir veya daha fazlasını sergilerler:
Ekleme: Kelimelere ait olmayan sesler veya heceler eklemek
Bozma: Pelteklik gibi görünebilecek bir sesin değiştirilmesi
Atlama: Belirli sesleri konuşmalarından tamamen çıkarmak
Yer değiştirme: Her zaman bir ses yerine başka bir ses kullanmak
Çocuğunuz artikülasyon bozukluğu konusunda bilinçli hale gelirse, belirli davranışlar sergileyebilir:
Artikülasyon bozukluğu nasıl teşhis edilir?
Çocuğunuzda bir konuşma bozukluğu varsa, sağlık uzmanınız fiziksel muayene ve işitme testi yapacaktır. Bu adımlar diğer durumların elenmesine yardımcı olur.
Konuşma bozukluğuna tıbbi bir sorun neden olmuyorsa, sağlık uzmanınız sizi bir dil ve konuşma terapistine (DKT) yönlendirecektir. Dil ve konuşma terapisti konuşma, dil ve iletişim sorunları konusunda uzmandır.
Bir dil ve konuşma terapisti çocuğunuzu çeşitli şekillerde değerlendirecektir:
Ayrıca artikülasyon bozukluğunun ciddiyetini hafiften şiddetliye doğru derecelendirebilirler. Şiddeti derecelendirmenin birkaç yolu vardır:
TERAPİ SÜRECİ
Artikülasyon bozukluğunu nasıl düzeltirsiniz?
Artikülasyon bozukluğunu tedavi etmek için çocuğunuzun DKT'si konuşma terapisi önerecektir. Çocuğunuz düzenli randevular sırasında konuşma üzerinde çalışacak ve evde yapması için egzersizler ve aktiviteler verilecektir. Konuşma terapisi sırasında, çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti ona yardımcı olmak için çeşitli aktiviteler ve egzersizler kullanır:
Artikülasyon bozukluğunu nasıl önleyebilirim?
Artikülasyon bozukluklarını önlemek için herhangi bir strateji yoktur. Ancak erken tedavi arayarak bir konuşma bozukluğunun daha da kötüleşmesini önleyebilirsiniz.
PROGNOZ
Artikülasyon bozukluğu olan bir çocuğun durumu nasıldır?
Erken tanı ve terapi, konuşma sorunlarının kötüleşmesini veya öğrenme ve sosyalleşmeyi etkilemesini önlemeye yardımcı olabilir.Artikülasyon bozukluğu olan bir çocuk net bir şekilde iletişim kurmayı öğrenebilir. Daha ciddi vakalar genellikle daha uzun süreli konuşma terapisi gerektirir.
Çocuk doktorumla konuşma bozuklukları hakkında ne zaman konuşmalıyım?
Çocuğunuzun konuşması veya iletişim yeteneği hakkında herhangi bir endişeniz varsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Bu özellikle şu durumlarda önemlidir:
Artikülasyon bozukluğu olan bir çocuk, konuşmada yer alan belirli sesleri üretmekte sorun yaşar. Çocuğunuz 4 veya 5 yaşına geldiğinde hala belirli sesleri çıkaramıyorsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Herhangi bir tıbbi sorun olup olmadığını belirleyecek veya konuşma terapisi önerecektir.